Saturday, September 27, 2014

MENAIKKAN SEMANGAT PADA BILA-BILA MASA SAHAJA

Sejak balik dari VVIP Trip Shanghai (20-23 Sept'14) bersama famili STG ni..saya jadi makin bersemangat. Semangat nak bawa lebih ramai lagi protege ke next VVIP trip. Semangat nak lahirkan lebih ramai lagi org2 yg berjaya.

Pesanan Anthony Robbins, "satu strategi untuk menaikkan semangat kita pada bila-bila masa sahaja, adalah dengan menciptakan satu ritual. Satu keadaan dimana ia akan menjadikan kita bersemangat secara tiba-tiba. Kita sendiri boleh mencipta satu keadaan untuk trigger semangat kita secara tiba-tiba".

Ritual yg saya lakukan biasanya, setiap pagi dan sebelum tidur, kadang bercakap depan cermin sambil bersiap.. saya akan berkata pada diri yg SAYA BOLEH BERJAYA! SAYA PASTI BOLEH! Secara tak langsung akan dpt energi utk merealisasikan impian saya. Begitu juga dgn melihat gambar2 trip melancong dgn STG, yg mana saya tak pernah terfikir pun yg saya akan sampai ke byk negara dlm tempoh yg singkat. Kadang saya melihat kembali apa wishlist saya yg belum tertunai. Cara ni juga dpt naikkan semangat diri sendiri.

Saya juga melihat wajah2 ceria biz partner dan  gambar2 trip VVIP bersama mereka.. Ini dapat membantu utk menaikan semangat saya sebagai leader anda utk membawa anda berjaya bersama2 dgn saya dan juga bersama STG.

Sekiranya anda tidak pernah cuba teknik motivasi ini, why not give it a try. Cari sesuatu yang boleh trigger motivasi anda. Dan jadikannya sebagai satu ritual untuk trigger motivasi anda pada bila-bila masa sahaja. Trigger tersebut tak semestinya melihat gambar. Anda juga boleh dengar ayat2 quran, dgr lagu rap/rock atau menjerit perkataan positif sekuat hati :)
Boleh juga trigger yang bersifat “menenangkan” seperti melihat keindahan alam atau melihat ikan di kolam. Bergantung kepada jiwa masing-masing!

Apa yang penting adalah TINDAKAN UNTUK BERMULA.

ps: “Ritual” dalam bahasa malaysia apa ya? ;) saya tak tau…

Bersama saya
#CoachNaurauni Impian jadi realiti
#EuropeFreeTrip Jan'15
#ProjekSTG
#LetSuccessMakesTheNoise

No comments:

Post a Comment